Bilişim Teknolojileri Alanı

26.05.2021 3130

  • Alanın Altında Yer Alan Dallar
  • 1- Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik
  • 2- Yazılım Geliştirme

ALAN HAKKINDA

 

Bilişim Teknolojileri alanı, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kurulumu yanında alanın altında yer alan Ağ İşletmenliği, Bilgisayar Teknik Servisi, Veritabanı Programcılığı ve Web Programcılığı dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Teknoloji hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten Bilişim Teknolojileri alanında bilgi sahibi olan bireylere ihtiyaç duyulmaktadır.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

 Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavı"nda (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticari kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kuruluşlarında geniş iş imkânlarına sahiptir.

Web programcıları ve veritabanıprogramcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e – ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler.

Bilgisayar teknik servisi, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerlerinde, şirketlerde ve özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

 

Bilişim Teknolojileri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

ÖNLİSANS Basım ve Yayın Teknolojileri 2
Bilgisayar Teknolojisi 2
Coğrafi Bilgi Sistemleri 2
İnternet ve Ağ Teknolojileri 2
Bilgi Güvenliği ve Teknolojisi 2
Mobil Teknolojileri 2
Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi 2

Bilişim Teknolojileri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

LİSANS Adli Bilişim Mühendisliği 4
Bilgisayar Mühendisliği 4
Bilişim Sistemleri Mühendisliği 4
Biyomedikal Mühendisliği 4
Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4
Yazılım Mühendisliği 4
Basım Teknolojileri 4
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri 4
Dijital Oyun Tasarımı 4
İşletme Bilgi Yönetimi 4
Yönetim Bilişim Sistemleri 4
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği 4
Sivil Hava Ulaştırma İşletmenliği 4

 

 

Bilişim sektörü firmaları, hizmetleri ile ülke ekonomisine maddi gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır. MEGEP kapsamında Bilişim Teknolojileri alanı altında, bilgisayar teknik servisi, veri tabanı programcılığı, web programcılığı, ağ işletmenliği dallarında öğretim programları hazırlanmıştır.

Türkiye'de Bilişim sektöründe bu dalların öğretim programlarının hazırlanarak eğitimine başlanması ile sektörde yıllardır süregelen eğitim açığını giderecek önemli bir girişim olacağı düşünülmektedir. MEGEP kapsamında Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programının hazırlanmasında, Millî Eğitim Bakanlığı'nda görevli uzman ve alan öğretmenleri, sektör temsilcileri, üniversiteden alan uzmanları ve meslek elemanları ile iş birliği içinde çalışılmıştır.

Bilişim teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile  bilişim teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi  olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve  sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar  uygulamaktadır.

Bu bağlamda 2007 2008 eğitim öğretim yılında öğretmen arkadaşlarla konuşarak bölümümüzde piyasada İHTİYAÇ DUYULAN VERİ TABANI PROGRAMCILIĞI açılması kararlaştırılmıştır.

Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması amacıyla sektörel kuruluşlarla karşılıklı görüş alışverişi ve iş birliği gerçekleştirilmiştir.

Program geliştirme sürecinde üniversitelerden uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve mesleki yeterliklerin belirlenmesi  sırasında sektöre anket uygulanmıştır. Bu anketler sonucunda Türkiye genelinde bilişim teknolojileri sektörünün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar program çalışmalarının temelini oluşturmuştur.

Program geliştirme sürecinin her aşamasında bilişim teknolojileri sektörünün önde gelen kuruluşları ile diyalog kurulmuştur. Bu firmaların eğitim sorumluları ve çeşitli  meslek  elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır. Böylelikle sektör beklentileri programa yansıtılmıştır.

Meslek elemanlarından, ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen yeterlikler de çeşitli araştırmalar ve yabancı uzmanlar ile görüşerek tespit edilerek program çalışmalarına aktarılmıştır.

Bu doğrultuda Bilişim Teknolojileri alanı ve altında yer alan mesleklerde  uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan programları hazırlamak hedeflenmiştir.

Sektör araştırma ve inceleme çalışmaları sonucunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmıştır. Sektörde çalışan kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek dalına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler yurdun değişik  bölgelerinde uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Mesleklere ilişkin olarak saptanan bu yeterlikler, hazırlanacak olan öğretim programları ve modüllerin temel dayanağını ve içeriğini oluşturacaktır.