Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Alanı

26.05.2021 1779

 

ALAN HAKKINDA

Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alanı, altında yer alan Tıbbi Görüntüleme Sistemleri, Tıbbi Laboratuvar ve Hasta Dışı Uygulama Cihazları, Yaşam Destek ve Tedavi Cihazları, Fizyolojik Sinyal İzleme Teşhis ve Kayıt Cihazları dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Tıp alanındaki hızlı gelişmelere paralel olarak biyomedikal cihaz teknolojilerinin gelişmesi, bu alanı dünyada çok önemli noktalara getirmiştir. Tıp alanında gelişmelerle teşhis ve tedavide cihazların kullanımı ve gerekliliği artmış, doğal olarak da bu durum, cihazların kullanımlarının dünya çapında yaygınlaştırılması taleplerini de artırmıştır. Artan cihaz kullanımı ve yaygınlaşma talebi, cihazlar için üretim ve satıştan sonra çok önemli bir yere sahip (servis desteği) iş alanını oluşturmuştur. Bu iş alanında çalışan teknik servis elemanları da aldıkları eğitim, sertifikalandırılmış görev ve işleriyle kaliteli servis destek hizmeti vererek insan sağlığı ve yaşam kalitesi için çalışmaktadır.

 

  • Alanın Altında Yer Alan Dallar
  • 1- Tıbbi Görüntüleme Sistemleri
  • 2- Tıbbi Laboratuvar ve Hasta Dışı Uygulama Cihazları
  • 3- Yaşam Destek ve Tedavi Cihazları
  • 4- Fizyolojik Sinyal İzleme Teşhis ve Kayıt Cihazları

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

 

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavı"nda (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, Biyomedikal cihaz teknolojileri ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilir.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

 

Biyomedikal Cihaz Teknolojileri

Öğretim Programları

 

Öğretim süresi

ÖNLİSANS

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi 2
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi 2
Elektrik 2
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı 2
Elektrikli cihaz Teknolojisi 2
Elektromekanik Taşıyıcılar 2
Elektronik Haberleşme Teknolojisi 2
Elektronik Teknolojisi 2
Elektronörofizyoloji 2
Enerji Tesisleri İşletmeciliği 2
Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi 2
Mekatronik 2
Mobil Teknolojileri 2

 

Odyometri 2
Ortopedik Protez ve Ortez 2

 

Biyomedikal Cihaz Teknolojileri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

LİSANS Adli Bilişim Mühendisliği 4
Bilgisayar Mühendisliği 4
Bilişim Sistemleri Mühendisliği 4
Biyomedikal Mühendisliği 4
Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4
Odyoloji 4

 Biyomedikal Cihaz Teknolojileri sektörünün, gelişen tıp teknolojileriyle beraber evrensel gelişimi tüm dünyada ve ülkemizde sürekli değişen, gelişen bir pazar ve rekabet ortamı oluşturmuştur. Bu rekabet ortamında Biyomedikal cihazların üretimden sonraki en büyük payını da teknik servis hizmetleri oluşturmaktadır. Gelişen Biyomedikal Cihaz Teknolojileri teknik servis desteğiyle beraber üretim, ithalat, yan sanayi ve sektörleriyle ülke ekonomisine ve hizmet sektörüne katkıda bulunmaya devam edecektir. Ülkemizde (son yıllarda) özel firmaların yanında, kurumsal düzeyde Biyomedikal cihazların teknik servis desteğinin arttırılmasına yönelik Sağlık Bakanlığının da çalışmaları vardır. Bu sektörün ve hizmet gücünün geliştirilmesi için çalışmalara devam edilmektedir. Bu amaçla Biyomedikal merkezlerin hastanelerde kurulması ve

geliştirilmesi yönünde büyük adımlar atılmaktadır.

 MEGEP çalışmaları kapsamında sektör tarama ve inceleme çalışmaları sonucunda, sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmıştır. Sektörde çalışan kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alanının meslek dallarına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler yurdun değişik bölgelerinde uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Mesleklere ilişkin olarak saptanan bu yeterlikler, öğretim programları ve modüllerin temel dayanağını ve içeriğini oluşturmaktadır.

Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması amacıyla sektörel kuruluşlarla karşılıklı görüş alışverişi ve iş birliği gerçekleştirilmiştir.

Program geliştirme sürecinde üniversitelerden uzmanlar, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılmıştır. Sektör taraması ve mesleki yeterliklerin belirlenmesi sırasında sektöre anket uygulanmıştır. Bu anketler sonucunda Türkiye genelinde Biyomedikal sektörünün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar program çalışmalarının temelini oluşturmuştur.

Program geliştirme sürecinin her aşamasında hastaneler, özel firmalar ve üniversiteler ile iş birliği yapılmıştır. Bu firmaların eğitim sorumluları ve teknik servis ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş, bu kişilerin program çalışmalarına katkıları sağlanmıştır. Böylelikle sektör ve yüksek öğretim kurumlarının beklentileri programa yansıtılmıştır.

Ulusal ve uluslararası düzeyde meslek elemanlarından beklenen yeterlikler, çeşitli araştırmalar ve yerli/yabancı uzman görüşlerine dayanılarak tespit edilmiş, program çalışmalarına aktarılmıştır. Bu doğrultuda Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alanı ve altında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve her düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan program hazırlamak hedeflenmiştir.

Teknolojik gelişmelere paralel olarak, sektörün beklentileri doğrultusunda geliştirilen Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alanı programı gelişmelere göre sürekli güncellenmeye uygun bir yapıda tasarlanmıştır. Böylece tüm gelişme ve yenilikleri kısa sürede programa yansıtmak mümkün olabilecek ve mezunlar kazandıkları mesleki yeterlikleri doğrultusunda istihdam edilebileceklerdir. Dolayısıyla Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alanı öğretim programının sektörün ve mesleki eğitim sisteminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.


Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Alanına Ait Dallar:

1. Tıbbi Görüntüleme Sistemleri

2. Yaşam Destek ve Tedavi Cihazları