İş yeri Açma Belgesi Hakkında
İşyeri Açma Belgesi, Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi ya da Meslek Yüksek Okulu mezunlarına verilen ve Ustalık Belgesine tanınan hakların tümünü kapsayan belgedir. Bu yazımızda İşyeri Açma Belgesi Nedir Nasıl Alınır Ve Kimler Alabilir konulu makalemizi inceleyelim.
İşyeri Açma Belgesi, lise eğitimini Anadolu meslek veya meslek liselerinde 4 yıl olarak tamamlayan kişilere mezun oldukları zaman verilmektedir. Buna ilave olarak 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu mezunları da sınavsız olarak bu belgeyi alabilirler. Fakat bu okullardan mezun olmayan kişiler işyeri açma belgesini alabilmek için farklı adımları takip etmesi gerekir. Bu belge ülkemizde aktif bir şekilde eğitim veren mesleki eğitim merkezleri tarafından da verilmektedir. Belediyelere iş yerinizi açmak için başvuru yaptığınız zaman sizden ustalık belgesi talep edilir. İş yeri açmak isteyen kişiler, mezun oldukları okula veya açmak istedikleri işyeri çeşidine göre ustalık belgesine sahip olmalıdır.
Ustalık Belgesi (Ustalık Belgesi Nedir konulu yazımız için lütfen linke tıklayınız) almak isteyen kişiler Mesleki Meslek Eğitim Merkezleri'ne başvuruda bulunması gerekir. Yaptığınız başvuru üzerinden Mesleki Eğitim Merkezleri eğitim durumlarına uygun olarak ilk çalıştığı işte sigortalı bir şekilde çalışıp çalışmadıklarına ve kişinin açmak istediği işyerinin türüne göre durumu değerlendirilerek yönlendirme işlemi yapılır.
Ortaokul ya da ilkokul mezunlarının işyeri açabilmesi için gereken bazı şartlar vardır. İlk olarak ilkokul ya da ortaokul mezunlarının ustalık belgesi almadan önce Kalfalık Belgesi (Kalfalık Belgesi Nedir konulu yazımız için lütfen linke tıklayınız)almış olması gerekmektedir.
İlkokul ve ortaokul mezunu olan ve işyeri açmak isteyen kişiler eğer açacakları işyeri sektöründe daha önceden çalıştıysa kalfalık belgesi alması adına 6 sene, ustalık belgesi alabilmek için ise; 5 sene sigortalı olarak çalışması gerekiyor. İlkokul veya ortaokul mezun olan kişiler aynı meslek dalında toplam 11 sene sigorta pirimi ödenmiş şekilde çalışması gerekiyor. Bu şartları tamamlamış olan kişiler 1 kalfalık 1 ustalık sınavına girer ve ustalık belgesini alabilir.
21-06-2019 17:15:49