KAAN: Türkiye'nin Milli Muharip Uçağı

KAAN: Türkiye'nin Milli Muharip Uçağı

14.03.2024 93

Türkiye'nin geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı KAAN pistten teker keserek gökyüzü ile buluştu. Tüm Türkiye'nin nefesini keserek izlediği uçuş dünyada da büyük yankı uyandırdı. 21 Şubat 2024 tarihinde saat 08:50’de ilk uçuşunu gerçekleştirerek 13 dakika havada kalan KAAN, bu uçuşta 8000 feet irtifaya çıktı ve 230 knot hıza ulaştı.

KAAN üstün hava hâkimiyetini; Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili, Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Vuruş, Yapay Zekâ ve Heterojen Hesaplama desteği içeren Yüksek Başarımlı ve Bütünleşik Aviyonik Sistemi ile sağlıyor.

KAAN’ın ilk uçuşunda TÜBİTAK’ın geliştirdiği Merkezi Yönetim Bilgisayarı, Aviyonik Ara Yüz Birimleri, Deterministik Ağ, Çok Çekirdekli Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi ve Ara Katmanı Yazılımları kullanıldı.

Ana kontrol bilgisayarları TÜBİTAK BİLGEM tarafından tasarlandı ve üretildi

KAAN’ın beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi TÜBİTAK BİLGEM tarafından başarıyla geliştirilmiş ve planlanan tarihten önce 2022 yılında TUSAŞ’a teslim edilmişti.

Aviyonik bilgisayar sistemi; emniyet kritik ve yüksek başarımlı işlemci modülleri ile deterministik ve yüksek hızlı iletişim altyapılarına sahip.  Motor sistemleri yönetimi, uçuş sistemi yönetimi, vb. kritik hava aracı yönetim fonksiyonları ile  Görev (Haberleşme, Seyrüsefer, AESA Radar,  Elektronik Harp, Elektro-Optik Hedeflem ve Silah) Sistemlerinin veri işleme ve yönetim fonksiyonlarını bu bilgisayar gerçekleştiriyor. Görev bilgisayarları pilotun iş yükünü azaltacak, ana gösterge ve kaska monteli göstergenin görüntülerini de üretiyor.